niedziela, 16 marca 2014

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo śmietanowym.



Makaron + proste dodatki = szybki i smaczny obiad w kilkanaście minut



500 g piersi kurczaka
400 g makaronu świdry 3 kolory Czanieckie
1 cebula
300 g pieczarek
150 ml śmietanki 30 %
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz 
olej do smażenia

Cebulę obrać i pokroić w plastry lub kostkę, zeszklić na oleju. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na plastry, wrzucić na patelnię gdy mięso zmieni kolor. Wszystko razem dusić aż pieczarki odparują wodę. Następnie dodać śmietankę oraz natkę pietruszki i jeszcze  chwilę wszystko razem dusić. Makaron ugotować osączyć i dodać do sosu. Dokładnie wymieszać i podawać.

2 komentarze:

  1. Pycha, właśnie się zastanawiałam z czym dzisiaj makaron zrobić, nawet mam taki trzykolorowy, po tygodniu włoskim w Lidlu został mi jeszcze zapas makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu polecam mało pracy a efekt bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń