Nie ma to jak poimprowizować w kuchni , zawsze wyjdzie z tego coś pysznego , miałam ugotowane ziemniaki , szpinak z obiadu , połączyłam i wyszły megaaaa placki , musicie spróbować
3 ziemniaki (ok. 1/2 kg)
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
80 g fety
1-2 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
Sól
Pieprz
Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam aż się dobrze zeszkliła. Dodałam szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posoliłam i smażyłam przez ok 6-7 min.
Ugotowane ziemniaki utłukłam, dodałam do nich przestudzony szpinak, pokrojoną drobno fetę, i bułkę tartą oraz rozbełtane jajko. Posypałam obficie czarnym pieprzem , Całość dobrze wymieszałam.
Porcje nabierałam łyżką i formowałam niezbyt grube placuszki. Na dobrze rozgrzanym oleju smażyłam po ok. 2 min z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz